Wat is de Wet schuldsanering natuurlijke personen?

De wettelijke schuldsanering biedt een schuldenaar de kans om in drie jaar tijd een 'schone lei' te krijgen. In deze drie jaar moet de schuldenaar wel zijn uiterste best doen om zoveel mogelijk geld te reserveren om zijn schuldeisers te betalen.

Faillissement voorkomen
De Wsnp moet het aantal faillissementen van natuurlijke personen zoveel mogelijk beperken. Meestal is een faillissement zinloos en duur, omdat er toch geen geld is om schuldeisers uit te betalen. Ook voor de schuldenaar is een faillisement nadelig, omdat zijn schulden nog jarenlang open blijven staan. Voor een akkoord in het kader van een faillissement is vaak niet genoeg geld of geen instemming van de schuldeisers.

Alleen voor natuurlijke personen
De Wsnp is alleen geldig voor natuurlijke personen. Deze personen kunnen een onderneming hebben in de vorm van een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (v.o.f.) of een commanditaire vennootschap (c.v.). De schulden van de onderneming worden dan opgenomen in de regeling.

De regeling voor schuldsanering lijkt op de procedure die gevolgd wordt bij een faillissement of bij surseance van betaling.

Welkom

Schuldeisers Hebt u steeds meer moeite om rond te komen? Komen er steeds meer aanmaningen van schuldeisers? Hier kunt  u lezen hoe u uw schuldeisers een betalingsvoorstel kunt doen.

Menu